YERLEŞİMİ
Kozanlı, İçanadolu bölgesinde Konya ili Kulu ilçesine bağlı, 2000 yılı nüfus sayımına göre 3620 (şu an yaklaşık 5000) nüfuslu bir beldedir. Denizden yüksekliği 1005 metredir. Kulu ilçesinin 23 km. batısında yer almaktadır.

Doğusunda Karacadağ kasabası, Batısında Yeşilyurt, Sarıyayla köyleri, Kuzeyinde Doğutepe köyü ve Kırkpınar Kasabası, Güneyinde Celep ve Bulduk kasabası ile çevrilidir. Genel olarak düz ve düze yakın az eğilimli alanda konumlanan yerleşme, tepeler ve dağ grupları ile çevrilidir. Bu tepelerden biride hemen hemen merkezi simgeleyen “KALEHÖYÜK” tepesidir. Tarihi Bizans çağına kadar uzandığı saptanmıştır. Höyük üzerindeki kalıntılar nedeniyle 1990 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “1. Derecede Sit Alanı” olarak tescil edilmiştir. Kalehöyük’ ün önemli bir bölümü “mağaralar” dan oluşmuştur.
Kasabanın 3 mahallesi (Hürriyet, Kalealtı, Yeşilova) vardır. Ayrıca; Mahallelere bağlı Hıdırlı, Çakmakburun, Karadağ, Gölcük, Mehmet Bircan ve Saz Yaylaları vardır.

İKLİMİ:
Kozanlı’ nın iklimi Orta Anadolu ikliminin özelliklerini gösterir. Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.Yağışın en yoğun olduğu ay Aralık ayıdır. Ortalama sıcaklık Ağustos ayında 32 derece en düşük sıcaklık Ocak ayında -5 derecedir. Kasabaya hakim olan rüzgar kuzey rüzgarıdır. Deprem olasılığı yok denecek kadar az olup. 4. derece deprem bölgesidir.

YILLARA GÖRE NÜFUSU:
Kozanlı’ nın  mücavir alanı: 100 km² dir. Yerleşim alanı: 4 km² dir. Kasabanın toplam ekilebilir alanı: 85 bin dekardır. Tarımsal ürün olarak en çok ekilen ürün: buğday, arpa, pancar, mercimek ve kimyon’ dur.

YILLAR  NÜFUS
2000 3.620
1997 5.394
1990 4.344
1985 3.945
1980 3.250
1975 3.100
1970 2.990
1965 2.850
1960 2.530

TARİHÇESİ: Kasabayı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Adana'nın Kozan ilçesi ve çevresinden gelen Kozanoğuları kabilesine mensup Varsak ve Avşar Türkleri kurmuşlardır. Kozanoğulları; Çukurova Derebeyliğinin en kuvvetlisi idi ki, nüfus ve hakimiyetleri bugünkü, Kozan, Kadirli ve Saimbeyli yörelerini içine alıyordu.
Kozanoğulları aynı zamanda Osmanlı Devleti ile en çok mücadele eden derebeyliklerindendi ve konar-göçer olarak yaşamakta idiler. 1865 yılında Osmanlı Devleti bölgede güvenliği, idari otoriteyi sağlamak için Türkmenleri zorunlu iskana tabi tutmak üzere Derviş ve Cevdet Paşalar'ın komutasındaki Fırka-i İslahiye adıyla bilinen bir askeri güç göndermiştir. Kozanoğulları ve Avşarlar başta olmak üzere Türkmenler, zorla toprağa yerleşmeyi kabul etmeyerek ayaklandılar. Ayaklanma kısa sürede bastırıldı. Aşiretlerin bir kısmı İç Anadolu bölgesindeki Konya Eyaletine gönderilmiştir. İşte Kozanlı Kasabasını da Konya Eyaletine iskan ettirilen Kozanoğulları kurmuşlardır. Kasaba halkının büyük çoğunluğunu Varsak Türkleri oluşturmaktadır. Az bir nüfus ise Avşar Türklerindendir.

Kozanlılar Derneği ve Faaliyetleri ile İlgili Resimler İçin Tıklayınız
Kozanlılar Derneği ve Faaliyetleri ile İlgili Videolar İçin Tıklayınız